Testissä Tallinkin 30-vuotisjuhlamenu

Itämeren suurin matkustajavarustamo Tallink täytti aiemmin tässä kuussa 30 vuotta. Juhlavuosi näkyy varustamon laivoilla erilaisina erikoistuotteina, joihin kuuluu myös virolaisen keittiömestari Anti Lepikin tiimeineen suunnittelema 30-vuotisjuhlamenu. Suomesta liikennöivillä Tallink-laivoilla juhlamenu on saatavilla vain Megastarin Chef’s Kitchen -ravintolassa, jossa toimittajamme pääsi kokeilemaan sitä kuluvan viikon tiistaina.

Alkuruoka

Kuva 1 / 3

Ankkaa ja parsaa. Kuva: Kalle Id

Megastarilla juhlamenusta on tarjolla kolmen ruokalajin versio:
Alkuruokana kylmäsavustettua ankanrintaa valkoisen parsan, savustetun keltuaisconfit’n, kirjolohenmädin ja yrttien kera.
Pääruokana voissa paistettua kuhaa herakastikkeella, tilliöljyä, pikkelöityä fenkolia ja perunamuusia.
Jälkiruokana karamelisoitua raparperia kauratuorejuustojäätelön, hasselpähkinöiden ja ketunleivän kera – meille tarjotussa menun versiossa tosin kiinnostava kauratuorejuustojäätelö korvautui toimitusvaikeuksien vuoksi tavallisella vaniljajäätelöllä.

Kokonaisuutena 53 euron hintainen menu oli erittäin maistuva ja varsin sopivan kokoinen. Alkuruuan mieleenpainuvin osio oli keltuaisconfit, joka oli paitsi maukas, myös valmistustavaltaan mielenkiintoisin: tarjoilijamme mukaan confitia valmistetaan peräti 24 tuntia miedolla 40 asteen lämmöllä. Pääruoan erikoiselta kuulostava kuhan ja fenkolin yhdistelmä toimi hämmentävän hyvin, voimakkaan fenkolin ja miedon kuhan makujen toimiessa yhteen paljon paremmin kuin odotin. Pääruoka olikin minusta selvästi muutenkin vahvan menun paras osio. Jälkiruokaa on paha arvostella kunnolla kauratuorejuustojäätelö puuttumisesta johtuen. Annos oli sellaisenaankin maistuva, mutta kaurajäätelö luultavasti keskustelisi vieläkin paremmin erityisesti hasselpähkinöiden kanssa. Toisaalta ainakin itseäni kiinnostaneet ketunleivät menivät annoksessa hieman hukkaan, kun niiden mieto maku hukkui erityisesti vahvan raparperin alle. Kokonaisuutena maukkaasta menusta jäin itse pohtimaan, missä oli se Tallink 30 vuotta -osuus? Kaikki ruokalajit olivat kyllä herkullisia, mutta olisin itse ehkä toivonut juhlamenulta jonkinlaista sitomista varustamon historiaan; nyt juhlamenusta tuntui uupuvan se itse juhla. Pienestä kritiikistä huolimatta söisin kaikki annokset tältä istumalta uudelleen.

Tallinna-Tukholma -linjan Baltic Queenillä ja Victoria I:llä on tarjolla menusta viiden ruokalakin versio, jossa on maistamieni ruokalajien lisäksi ensimmäisenä alkuruokana haudutettua osteria pikkelöidyn tuorekurkun, kukkakaali-piparjuurimoussen ja kevätsipuliliemen kera sekä toisena pääruokana haudutettua häränposkea ohraryynipuuron, poltetun kevätsipulin, paistettujen kanttarellien ja mustikkaliemen kera. Tämä laajempi versio maksaa viineineen 118 euroa, tai yksittäisinä annoksina 100 euroa (ilmeisesti menua ei ole Tallinna-Tukholma -laivoilla mahdollista tilata ilman viinejä).

Mikäli Tallinkin historiaan paneutuminen kiinnostaa muutenkin kuin vain juhlamenun osalta, kannattaa tutustua Ulkomatalan numeroon 6/2014, joka oli Tallinkin 25-vuotisjuhlan kunniaksi kokonaan Tallinkille omistettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *