Pietarin risteilysatama ja ANEK yhteistyöhön – uusi varustamo Itämerelle jo ensi keväänä?

Pietarin risteilysatama Morskoi Fasad (Пассажирский порт Санкт-Петербург ”Морской фасад”, kulkee usein Venäjän ulkopuolella englanninkielisellä nimellä Marine Facade) edistyy suunnitelmissaan aloittaa lauttaliikenne Pietarista Helsinkiin, Tukholmaan ja Tallinnaan: yhtiö on solminut yhteistyösopimuksen kolmen kreikkalaisen toimijan kanssa uuden lauttavarustamon perustamiseksi, kertoi venäläislehti Kommersant 18.12. Yksi sopimusosapuolista on lauttavarustamo ANEK Lines, joka sitoutuisi tarjoamaan uuden varustamon käyttöön 2 500 matkustajaa kuljettavan laivan, joka on jäävahvistettu ympärivuotista liikennettä varten.

ANEK:in El. Venizelos saattaa liikennöidä Helsingistä jo ensi keväänä. Kuva: ANEK

Kommersantin tietojen mukaan Morskoi Fasadin ja ANEKin lisäksi sopimusosapuolina ovat rakennus- ja kiinteistöyhtiö Litinus sekä konsultti- ja laivanmanagerointiyhtiö Prime Bulk. Aiemmin Morskoi Fasad on neuvotellut myös Tallinkin kanssa, mutta virolaisvarustamon kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen. Morskoi Fasadin suunnitelmissa on Moby SPL:n kanssa kilpailevan Pietari-Helsinki-Tukholma-Tallinna-Pietari -liikenteen lisäksi operoida Riikaan ja Kaliningradiin. Lisäksi uusi yrittäjä aikoo rekisteröidä käyttämänsä laiva Venäjän lipun alle (kun taas Moby SPL operoi Italian lipulla), jolloin laiva voi saada etuja Venäjällä laivoilta perittävistä veroista ja maksuista. Kommersantin haastattelema Morskoi Fasadin edustaja kuitenkin korostaa, että solmittu yhteistyösopimus ei ole sitova ja projektin toteutuminen yhteistyössä kreikkalaisten kanssa ei ole varmaa. Samaan aikaan tavoitteena on kuitenkin aloittaa liikenne jo ensi keväänä.

Ainoa alus ANEK:in laivastossa joka sopii Kommersantin kuvaukseen on vuonna 1992 valmistunut El. Venizelos (38 261 bruttotonnia, 2 500 matkustajaa, 1 606 hyttipaikkaa, 850 henkilöautoa ja jääluokka 1A), joskin ainakin kahdessa muussa ANEK:in laivassa on myös jääluokitus. El. Venizelokselle on mielenkiintoinen syntyhistoria, sillä laivan tilasi alkujaan Stena Line vuonna 1979 Puolasta Stocznia im. Komuny Parayskiejin telakalta kolmantena laivana suunnitellusta neljän aluksen sarjasta. Laivojen rakentamisen myöhästyttyä pahasti Stena kuitenkin peruutti kahden jälkimmäisen laivan tilauksen vuonna 1986 (kaksi ensimmäistä rakennettiin valmiiksi ruotsalaisvoimin ja liikennöivät edelleen Stenan laivastossa nimillä Stena Spirit ja Stena Vision). Tuleva El. Venizelos myytiin ensin keskeneräisenä Fred. Olsenille vuonna 1988, mutta uusi omistama myi laivan uudelleen vuotta myöhemmin ANEK:ille Kreikkaan. Laiva rakennettiin valmiiksi Peramassa vuosina 1989-1992 ja sai valmistuessaan siis nimen El. Venizelos (kreikkalaisen vapaustaistelijan ja poliitikon Elefthérios Venizélosin mukaan). Valmistumisestaan lähtien El. Venizelos on ollut ANEK:in omistuksessa, joskin 2000-luvulla laiva on viettänyt pitkiä aikoja rahtauksessa muille varustamoille. Viime elokuussa laivan autokannella sattui verrattain vakava tulipalo ja on vielä epäselvää, miten pitkällä sen korjaustyöt ovat.

Laivasta kiinnostuneet voivat vilkaista valokuvagalleriaa laivasta ANEK:in kotisivuilta täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *