Helsinki-Tukholma -linjalla liikennöivä Silja Serenade suuntaa Naantalin korjaustelakalle uudistettavaksi 11.-23.11.2018. Suurimmat uudistukset tullaan näkemään Atlantis Palace -yökerhossa, joka muuttuu uudeksi Starlight-yökerhoksi, Bon Vivant -ravintolassa sekä El Capitan -ravintolassa, joka muuttuu Grill Houseksi. Myös Old Port Pub vaihtuu valoisammaksi Sea Pubiksi sisaralus Silja Symphonyllä aiemmin toteutettujen uudistusten tapaan, minkä lisäksi laivan porras- ja hyttikäytäviä uusitaan.
Yökerhoa ei ole näin mittavasti aiemmin remontoitu, sillä muutoksia tehdään myös toiminnallisuuksien osalta. Baarien ja portaiden paikat muuttuvat ja matkustajille tehdään uusia katselupaikkoja. ”Alkuperäiset pienet yksityiskohdat, kuten simpukkalamput ja kaiteiden silakkakoristeet saavat poistua,” kertoo muutokset suunnitelleen Aprocos-arkkitehtitoimiston Heikki Mattila. ”Tiedossa on tietynlaista ajattomuutta, tyylikkyyttä ja ilmavuutta. Sisustuksen väreillä ja erityisesti valoilla tilojen tunnelmaa pystytään muuttamaan radikaalistikin. Uskon, että matkustajien suosikkipaikaksi nousee uudistuneessa Starlight-yökerhossa sijaitseva upea keulabaari eli Sea View Lounge.”
Samoin vuodesta 1990 lähes muuttumattomana säilyneet Bon Vivant -ravintola, viinibaari ja viinikauppa saavat uuden, ajanmukaisen ilmeen. Suosittu El Capitan -pihviravintola saa puolestaa väistyä muilta Siljan ja Tallinkin laivoilta tutun Grill House -pihviravintolan tieltä. Lisäksi laivassa on ollut käynnissä mittava hyttiuudistusprojekti, joka saadaan päätökseen tämän vuoden aikana. Uudistukset ovat osa laajempaa, asiakkaiden toiveisiin ja asiakaspalautteeseen perustuvaa laivojen kehittämistä.
Silja Symphony seuraa sisartaan telakalle tammikuussa 2019, jolloin laivalle tehdään vastaavat uudistukset. Näin vuonna 2014 alkanut laivojen matkustajatilojen uudistusohjelma saadaan viimein loppuun, kun kaikki matkustajatilat on uudistettu (lukuun ottamatta aiemmin uudistettua New York Club & Loungea) ja laivoista tulee Heikki Mattilan sanoin ”vihdoin ehjä kokonaisuus.” Matkustajatilojen uudistusten lisäksi telakoinnin aikana molemmat laivat saavat maasähkövalmiuden, eli jatkossa ne pystytään kytkemään Tukholmassa, tulevaisuudessa myös Helsingin satamassa, maasähköön apumoottoreiden käytön sijasta.
Jo tutuksi tulleeseen tapaan laivojen vanhoja sisustuselementtejä huutokaupataan uudistusten yhteydessä ja huutokaupan tuotto ohjataan kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen. Huutokauppa on suunnitteilla tammikuulle 2019.
Silja Serenaden telakoinnin aikana reitillä liikennöi sisaralus Silja Symphony, eli lähtöjä Helsingistä on vain joka toinen päivä. Silja Serenade palaa liikenteeseen perjantaina 23.11. iltalähdöllä. Silja Serenade valmistui vuonna 1990 Masa Yardsin Turun telakalla ja se liikennöi Helsinki-Tukholma-reitillä. Laivassa on 986 hyttiä ja siihen mahtuu 2852 matkustajaa. Laiva liikennöi Suomen lipun alla.
Turha investointi , jos kuvien mukainen sisustus totetuu. Olisi ollut alun alkaen paras kun alkuperäinen sisustus sekä hytti- että ravintoloiden osalta olisi pyritty säilyttämään. Nyt on lopullisesti menetetty se hienous ja luxus joka alkuperäisellä laivojen sisustuksella oli kaikkine detaljeineen kuten valaisimet , karakteeriset tuolit ja vieläpä alkuperäiset taideteokset jotka näitä laivoja varten oli erityisesti suunniteltu. Muistan erityisesti Ulkohyttien hienot ikkunavalaisemet, peilin yläpuolella olevat messinki loisteputkivalaisimet jotka huolimatta loisteputkista, antoi koko hytille lämpimän yleisvalon. Nyt kaikki on toisin : karmea yleisvalo kirkkaine häikäisevine spottivalaisimineen, mustat metalliset kalusteet jotka 2-luokan puusepäntöineen on kaukana luxuksesta, luxuksesta jota nykypäivän laivamatkustaja suorastaan tarvitsee ja toivottavasti toivoo, jotta osaisi käyttäytyä kohtuullisesti. On todettava , että ihminen käyttäytyy ympäristönsä mukaan ja tämä mitä nyt tehdään on kaukana siitä mitä pitäisi tehdä. Ollaan tekemässä rahvaalle ”bulkkilaivaa”, joka ”rahtaa” sitä joukkoa paikasta toiseen. Pelkillä materiaalivalinnoilla ja kalusteiden kunnon kohotuksella olisi jo saatu paljon aikaan. On tosin todettava, että sinänsä se vaatisi taidokkaita tekijöitä, joita sentään vielä löytyy, kun olisi haettu. Tästä on esimerkkejä kohteista jotka pienimpiä yksikohtia myöten on pystytty toteututtamaan. Eikä aina olisi maksanut ” maltaita ”. Ja niitä on vielä ainakin Balttiassa.
Olen kyllä aika samaa mieltä. Enemmän pitäisi pyrkiä säilyttämään esim juuri vanhoja taideteoksia. Tosin ymmärrän kyllä että pitää muuttua aikojen kanssa mutta se että klassiset nimet muutetaan kuten atlantis palace joksikin starlight:iksi ei ole hyvä idea
Tein päivä Tukholmassa reissun uusitulla Silja Serenadella. Starlight esiintymislava yökerhon
matot oli vaihdettu vaaleammaksi, nyt on helpompi kävellä siellä kun näkee hieman jalkoihinsa.
Ihmettelin vain sitä lasi tai plexilevyjen määrää, niitä oli laitettu runsaasti entisten kaiteiden tilalle.
Esityksien aikana, ja muutenkin nuo levyt muodostivat ikäviä ja häiritseviä valoheijastumia silmille.
Ja nyt ei ole enää kaiteita, joista voi ottaa tarvittaessa tukea kulkiessa tai laivan heiluessa aallokossa. Nyt joutuu ottamaan tukea terävästä lasilevyn yläreunasta. Ei hyvä asia.
Lasilevyt eivät ole juurikaan parantaneet näkyväisyyttä estraadille, yhtä huono kuin ennenkin.
Laivan perällä olevan pubin uudistukset näkyivät olleen tuolien ja pöytien vaihtaminen.