Meyer Turku investoi kasvuun – Costan LNG-risteilijän tuotanto alkoi

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Ulkomatalassa 6/2017.

Ennätysmäisen tilauskannan ansiosta Turun telakka käy läpi historiallisesti merkittävää investointiohjelmaa. Samalla laivanrakennus jatkuu normaalisti, ja syyskuussa aloitettiin telakan ensimmäisen  LNG-risteilijän tuotanto.

Ennätysmäisen tilauskannan keränneellä Turun telakalla on otettu ensimmäiset harppaukset tuotannon kasvattamisessa. Telakkayhtiö Meyer Turku kertoi syyskuun alussa, että se kasvattaa jo aiemmin julkistettua investointiohjelmaansa 185 miljoonaan euroon tavoitteenaan tulla maailman moderneimmaksi telakaksi. Kirittävää onkin, sillä talousvaikeuksissa painineen STX:n aikana investoinnit telakan modernisoimiseen jäivät tekemättä. Vuoteen 2024 asti ulottuvan tilauskirjan myötä merkittävät investoinnit tulivat kuitenkin mahdollisiksi ja ovat myös telakan tulevaisuuden kannalta elintärkeitä. Nyt tulossa on esimerkiksi 40 miljoonaa euroa maksava pukkinosturi, joka kohoaa 130 metrin korkeuteen, mutta se kulkee kuitenkin samoilla kiskoilla vanhemman nosturin kanssa.

Lisäksi vuoden 2019 alkupuoliskolle mennessä valmistuvat uusi levyosavalmistuslinjasto, profiiliosavalmistuslinjasto sekä siihen liittyvät automaattiprofiilivarasto ja paneelilinja. Investoinneilla vastataan kasvavan tilauskannan asettamiin vaatimuksiin ja pyritään kirittämään tuotantoa ja tiivistämään näin alusten valmistumistahtia. Samaan aikaan käynnissä on myös suuri rekrytointikampanja, jota varten telakka on avannut oman rekrytointisivuston. Investointien ja rekrytointien tavoitteena on kolminkertaistaa telakan tuotanto vuodesta 2014, jolloin Meyerin perhe tuli telakan omistajaksi.

Ensimmäinen LNG-risteilijä – Costa Smeralda

Syyskuussa Meyer Turku aloitti ensimmäisen LNG:llä eli nesteytetyllä maakaasulla kulkevan risteilijän tuotannon. Laiva on samalla ensimmäinen Turussa Costa Cruisesille rakennettava alus. Yhteensä Costan omistaja Carnival Corporation & plc on tilannut Turusta neljä LNG-käyttöistä alusta, kaksi Costalle ja kaksi Carnival Cruise Linelle. Alukset valmistuvat vuoden välein vuosina 2019-2022. Lisäksi Carnival-konserni on tilannut kolme samaan konseptiin perustuvaa alusta Meyerin Papenburgin telakalta. Papenburgissa on jo työn alla Aida Cruisesin Aidanova, josta tulee Carnivalin ensimmäinen LNG-risteilijä, kun se valmistuu syksyllä 2018. Lisäksi Papenburgissa rakennetaan sisaralus Aidanovalle sekä yksi alus P&O Cruisesille.

LNG-käyttöiset alukset eivät toki ole Meyerille mikään uusi asia, onhan telakka rakentanut sekä Viking Gracen että Megastarin, jotka ovat varmasti toimineet telakalle mainiona referenssinä risteilijäpuolta silmällä pitäen. Carnivalin Tom Strangen mukaan juuri kokemus aikaisemmista vaativista LNG-aluksista oli merkittävä syy Meyerin telakoiden valintaan Carnival-konsernin ensimmäisten LNG-laivojen rakentajaksi. Meyer jopa valmistaa Costan aluksiin tulevat kaasutankit itse omistamallaan Neptun Werftin telakalla Rostockissa.

Teräksenleikkuuseremonian yhteydessä paljastettiin, että alus saa nimekseen Costa Smeralda Sardinian pohjoisrannikolla sijaitsevan samannimisen alueen mukaan. Aluksen kansien teemat rakennetaan italialaisten kaupunkien mukaan, ja niinpä esimerkiksi saman hyttikategorian hyttien sisustus tulee olemaan erilainen kannesta riippuen. Costan mukaan koko aluksen sisustussuunnittelun teemana on ”Italy’s Finest”. Teemaa korostaa myös laivan nimen alle maalattava tyylitelty Italian lippu, joka yhdessä aikaisempaa suuremman laivan nimen kanssa tullaan ottamaan käyttöön läpi Costan laivaston.180 000 bruttotonnin alukselle mahtuu jopa 6 600 matkustajaa, joita varten aluksella on 2 600 hyttiä. Alus aloittaa liikennöinnin lokakuussa 2019.

Haasteena LNG:n saatavuus

Risteilyalukset liikennöivät ympäri maailmaa, ja niinpä alusten polttoainehuollon järjestäminen on oma haasteensa, vaikka liikuttaisiin pelkästään Euroopan alueella. Esimerkiksi Välimerellä kaasuterminaaleja on harvassa, eikä olemassaolevia terminaaleja voida sellaisenaan hyödyntää alusten tankkaamiseen, sillä kaasu pitää kuitenkin aina saada kuljetettua aluksen vierelle. Ainakin Marseillessa, Barcelonassa ja Gibraltarilla on sitouduttu kehittämään bunkrausinfrastruktuuria. Toisaalta esimerkiksi Costan edustaja arveli Costa Smeraldan tuotannonaloituksessa, että maakaasua jouduttaneen alkuvaiheessa tuomaan jossain määrin aina Rotterdamista asti sopivien bunkrausalusten ja kaasuterminaalien puuttuessa. Ainakin kahden ensimmäisen aluksen osalta kaasun toimittajaksi on valittu Shell.

Maailmanlaajuisesti toimivan partnerin avulla LNG-infrastruktuurin toivotaan leviävän entistä useampaan satamaan ympäri maailman. Risteilyalusten lisäksi tämä hyödyttäisi toki myös muita LNG:llä kulkevia laivoja, joita on tällä hetkellä tilauksessa hyvin erilaisissa laivatyypeissä. Haasteena on kuitenkin bunkrausalusten puute.

Sekä luokituslaitos RINA:n sekä Carnivalin edustajat korostavat koulutuksen tärkeyttä uuteen teknologiaan siirryttäessä. ”Miehistön kouluttaminen on erittäin tärkeää, sillä heidän täytyy tuntea osaavansa operoida alusta [uudesta tekniikasta huolimatta]”, tiivisti RINA:n Euroopan operatiivinen johtaja Massimo Volta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.