LNG:n johtotähti Baleària

Lähes valmis Hypatia de Alejandria Venetsiassa 1.12.2018. Kuva: Eerik Laine

Espanjalaisvarustamo Baleària vastaanotti eilen 29.1. ensimmäisen LNG-käyttöisen uudisrakenteensa Hypatia de Alejandrian. Baleària on nykyisin LNG:n käytön eittämätön johtotähti lauttaliikenteessä: valmistuneen Hypatia de Alejandrian lisäksi varustamolle on rakenteilla kaksi LNG-alusta lisää ja samaan aikaan Baleària muuttaa peräti kuusi olemassaolevaa alustaan LNG-käyttöisiksi.

LNG-lauttojen lisäksi Baleàrialla on Baleaarien sisäisessä liikenteessä neljä Eco-luokan katamaraania, joiden voimanlähteinä toimivat dieselmoottorit ja aurinkopaneelit. Kuva: Baleària

Kun vielä muutama vuosi sitten nesteytetyn maakaasun eli LNG:n käyttö matkustaja-autolauttojen polttoaineena oli pääasiassa Pohjois-Euroopan varustamoiden erikoisuus ja LNG:n käytön edelläkävijöitä olivat varustamot kuten Viking Line ja Fjord Line, on tilanne muuttunut Baleárian kunnianhimoisen uudistusohjelman myötä. Ohjelman päättyessä vuonna 2021 Baleàrian tavoitteena on, että puolet sen laivastosta (kirjoitushetkellä 28 alusta, mukaanlukien vastavalmistunut Hypatia de Alejandria) on LNG-käyttöisiä. Vuoteen 2028 mennessä Baleària pyrkii saamaan koko laivastonsa LNG-käyttöiseksi.

Vaikka Baleària onkin nimetty Baleaarien saariryhmän mukaan, on varustamolla liikennettä Baleaarian sisäisten linjojen lisäksi (Manner-)Espanjasta Marokkoon, Algeriaan, Espanjan Pohjois-Afrikan kaupunkeihin ja Kanariansaarille (viimeeksi mainittua operoidaan yhteistyössä Fred. Olsen Expressin kanssa) sekä Floridan ja Bahamasaarten välillä. Äskettäisessä haastattelussa Baleàrian toimitusjohtaja Adolfo Udor vihjasi laajentumissuunnitelmista sekä Karibialla että Välimerellä. Ympäristöystävällisellä polttoaineella toimiva laivasto tarjoaa tähän hyvät mahdollisuudet päästörajoitusten kiristyessä myös Välimerellä ensi vuonna.

Uudisrakenteet Hypatia de Alejandria, Marie Curie ja Eleanor Roosevelt

Hypatia de Alejandria uitetaan ulos Visentinin telakalta. Kuva: Visentini

Eilen luovutettu Hypatia de Alejandria on siis ensimmäinen Baleàrian LNG-käyttöisistä uudisrakenteista. Visentinin rakentama alus ei ulkoisesti merkittävästi eroa telakan standardityypin matkustaja-autolautoista, joskin polttoaineratkaisu on nähtävillä myös ulkopuolelta: LNG-tankit kun on Viking Gracen tapaan sijoitettu laivan ulkokannelle, ei autokannen alle kuten esimerkiksi Megastarissa. Nimensä uusi alus on saanut Hypatia Aleksandrialaisen, noin vuosina 355-415 eläneen filosofin ja matemaatikon mukaan; Baleària nimeää nykyisin aluksensa historian merkkinaisten mukaan.

Hypatia de Alejandria kuljettaa 810 matkustajaa, joista puolelle on tarjolla hyttipaikka, 2 180 kaistametriä rahtia ja 150 henkilöautoa. 186,5 metriä pitkän laivan matkanopeus on  24 solmua ja se asetettiin välittömästi luovutuksen jälkeen liikenteeseen Barcelonan ja Palma de Mallorcan välillä. Matkustajille on tarjolla kolme istumasalonkia, kahvila, kauppa, sekä buffet- ja à la a carte -ravintola. Viihteen osalta laivalla on kiinnitetty erityistä huomiota asiakkaiden omien älylaitteiden hyödyntämiseen.

Hypatia de Alejandrian sisaralus Marie Curie (nimetty kahdesti Nobel-palkitun puolalais-ranskalaisen radioaktiivisuuden tutkijan Marie Skłodowska-Curien mukaan) tulee valmistumaan viimeistään kesäkuussa. Marie Curiekin on tarkoitus työllistää varustamon Välimeren-linjoilla. Yhteensä Hypatia de Alejandria ja Marie Curie tulevat maksamaan noin 200 miljoonaa euroa.

Havainnekuva maailman suurimmasta pika-aluskatamaraanista Eleanor Rooseveltistä. Kuva: Incat Crowther

Näiden kahden LNG-käyttöisen ”perinteisen” matkustaja-autolautan lisäksi Baleária tilasi viime vuonna LNG-käyttöisen pika-aluksen espanjalaiselta Armon de Gijonin telakalta. Laiva tulee saamaan nimen Eleanor Roosevelt yhdysvaltalaisen ihmisoikeusaktivistin ja diplomaatin mukaan. Australialaisen Incat Crowtherin suunnittelema katamaraani tulee kuljettamaan 1 200 matkustajaa, minkä lisäksi siinä on peräti 500 kaistametriä rahdille ja lisäksi tilat 250 autolle. Eleanor Roosevelt tuleekin Baleàrian mukaan olemaan niin fyysisiltä mitoiltaan kuin kapasiteetiltaan maailman suurin nopea katamaraani (maailman suurin katamaraani on toki Raumalla rakennettu China Star, alkujaan Radisson Diamond, mutta se ei ole pika-alus). Tavoitteena on, että laiva valmistuu kesäkaudeksi 2020. (Eleanor Rooseveltin suunnittelusta vastannutta Incat Crowtheria ei pidä sekoittaa toiseen ja kenties paremmin tunnettuun australialaiseen katamaraaninrakentajaan Incat Tasmaniaan – yhteisestä nimestä huolimatta yhtiöillä ei ole mitään tekemistä keskenään).

Olemassaolevien alusten muutostyöt LNG-käyttöisiksi

Vuonna 2002 valmistunut Napoles on parhaillaan muutettavana LNG-käyttöiseksi Gibraltarilla. Kuva: Baleària

Uudisrakenteiden lisäksi Baleària on saanut EU-tukea yhteensä 72 miljoonan euron projektiin viiden aluksen muuttamiseksi LNG-käyttöisiksi (EU maksaa projektista 20 prosenttia). Ensimmäisenä muutettava on (myös Visentinin rakentama) Napoles, joka on parhaillaan saamassa LNG-tankkeja telakalla Gibraltarilla. Napolesin jälkeen LNG-käyttösiksi muutetaan Abel Matutes, Sicilia, Bahama Mama ja Martín i Soler. Muutettaviksi valitut alukset ovat valmistuneet vuosina 2002-2010. EU:n tukemien muutostöiden lisäksi Baleària aikoo muuttaa vielä kuudennen aluksen LNG:lle kokonaan omalla kustannuksellaan. Sitä, mikä alus on kyseessä ei ole vielä paljastettu, mutta mahdollisesti se tulee olemaan varustamon äskettäin ostama Visentini-tyyppinen Hedy Lamarr.

Baleària ei ole vielä kertonut, kuinka se aikoo saavuttaa tavoitteensa 14 LNG-käyttöisestä aluksesta vuoteen 2021 mennessä, kun muutostöiden sekä uudisrakenteiden valmistuttua LNG-aluksia tulee olemaan yhdeksän. Vaikka muutosohjelma jäisikin vain kuuteen alukseen, on se silti merkittävä – erityisesti kun muistetaan, että lähivesiemme varustamoista Viking Line selvitti olemassaolevien laivojensa muuttamista LNG-käyttöisiksi pian Viking Gracen valmistumisen jälkeen, mutta muutostöitä ei lopulta toteutettu yhteenkään alukseen. Baleàrian kunnianhimoinen ohjelma  osoittaa, että LNG-muutos voi olla kannattava verrattain iäkkääseenkin tonnistoon. Samalla Baleàrian ansiosta ympäristöystävällisten uudistusten painopiste on siirtynyt Pohjois-Euroopasta Välimerelle.

Muokattu 31.1. 14.50: Lisätty aluksen reitti sekä tietoja matkustajatiloista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.