Lokikirja: syyskuu 2019

Merenkulun tärkeimpiä tapahtumia niin kotivesiltä kuin maailman meriltä syyskuulta 2019. Koonneet Kalle Id ja Olli Tuominen

Liverpool Seaways ei tulekaan liikenteeseen Hangosta vuonna 2022. Kuva: DFDS

DFDS myy Liverpool Seawaysin sittenkin La Méridionalelle. Jo keväällä raportoitu ja sittemmin uutisankaksi tuomittu Liverpool Seawaysin myynti La Méridionalle tapahtuu sittenkin; alus luovutetaan uudelle omistajalleen huhtikuussa 2020. On vielä epäselvää, mitä kauppa tarkoittaa Paldiski-Kapellskär- ja Hanko-Paldiski -linjojen tulevaisuudelle: Liverpool Seaways on ollut Kapellskärin linjan pääasiallinen alus, minkä lisäksi aiemmin varustamo suunnitteli sen siirtämistä liikenteeseen Hangosta vuonna 2022, kun varustamon uudet alukset etelä-Itämeren linjoille valmistuvat (kuten kerroimme omassa uutisessaan heinäkuussa). KI 2.7.

Ecocoaster-luokan Mirva VG. Kuva: Meriaura

Meriaura tuo markkinoille ilmastoneutraalit kuljetukset. Meriaura ja Tukholman seudun kaukolämpöyhtiö Stockholm Exergi solmivat syyskuun alussa sopimuksen hakkeen ja pelletin merikuljetuksista, joissa laivan voimanlähteenä käytetään 100% bioöljyä. Tämä on ensimmäinen Meriauran tekemä kaupallinen sopimus, joka perustuu yritysryhmän 2016 rakennuttamiin EcoCoaster-aluksiin ja jätepohjaisen tai kierrätetyn bioöljyn käyttöön. Meriauran mukaan yhdistelmä on nykyoloissa kaikkein ilmasto- ja ympäristöystävällisin merikuljetusmuoto, ja kuljetuksen elinkaaripäästöt voivat olla jopa 96% pienemmät verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin. KI 3.9.

Meriaura myi Martta VG:n Klip Marinelle. Meriaura myi vuonna 1998 valmistuneen, 2015 hankkimansa Martta VG:n Klip Marinelle syyskuun alussa. Alus sai uuden nimen Loraland, mutta jatkoi Meriauran liikenteessä rahdattuna nimen- ja omistajanvaihdoksesta huolimatta. KI 4.9.

Havainnekuva Amsterdam Seawaysistä ja Newcastle Seawaysistä. Kuva: DFDS

DFDS ja Moby vaihtavat laivoja. DFDS vahvisti viimein pitkään huhutun kaupan, jossa varustamo ostaa Mobyltä nykyiset Moby Wonderin ja Moby Akin, jotka liittyvät DFDS:n laivastoon ensi keväänä nimillä Amsterdam Seaways ja Newcastle Seaways. Kuten nimistä saattaa arvata, alukset asetetaan Newcastlen ja Ijmuidenin väliselle linjalle, jossa ne korvaavat nykyisen King Seawaysin ja Princess Seawaysin. Jälkimmäiset kaksi laivaa puolestaan siirtyvät Mobyn laivastoon. Tulevat Amsterdam Seaways ja Newcastle Seaways ovat Helsinki-Tallinna -linjalta tuttujen Eckerö Linen Finlandian ja Tallinkin entisen Superstarin sisaraluksia. KI 6.9.

Tallink perusti tytäryhtiön Singaporeen. Tallink Asia PTE Ltd:n tavoitteena on edistää konsernin kehitys- ja laajentumistoimia Aasiassa, mutta mitään tarkempaa varustamo ei ole suunnitelmistaan kertonut julkisuuteen. KI 6.9.

Rederi Ab Nathalie myi Emilien. Turkulainen, vuonna 2009 perustettu Rederi Ab Nathalie (RABN) myi ensi kertaa aluksen, kun Emilie-alus vaihtoi omistajaa 10.9. Aluksen uusi omistaja on saksalainen, mutta laiva sai Kyproksen lipun ja uuden nimen Marie. KI 10.9.

Havainnekuva Greg Mortimerista. Kuva: SunStone Ships

Ensimmäinen X-bow -risteilyalus valmistui  yli kolme viikkoa etuajassa. Ensimmäinen SunStone Shipsin China Merchants Heavy Industryn telakalta tilaamista kahdeksasta Infinity-luokan expedition-risteilijästä luovutettiin 11.9., 24 päivää etuajassa. Nimen Greg Mortimer saanut alus rahdataan australialaiselle Aurora Expeditions -varustamolle. Infinity-luokan alukset ovat 104 metriä pitkiä ja niiden matkustajakapasiteetti vaihtelee 130 ja 200 välillä. Ulkoisesti laivat on helppo tunnistaa, sillä niissä käytetään norjalaisen Ulsteinin telakan kehittämää patentoitua X-bow -keulaa. Jo tilatut seitsemän muuta Infinity-luokan alusta luovutetaan vuosina 2020-2022, minkä lisäksi SunStone Shipsillä on optio kolmesta lisäsisaresta. KI 11.9.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry käynnisti Merenkurkun uuden lautan rakentamisen. Kuva: RMC

Wasalinen uuden LNG-käyttöisen lautan rakentaminen alkoi.  Rakentaminen alkoi 16.9. RMC:n telakalla Raumalla perinteisellä teräksenleikkuuseremonialla. Alus varustetaan ruoriporkureilla, mikä ei ole autolautoissa kovinkaan tavallista. Valmistuessaan keväällä 2021 alus korvaa nykyisin reitillä liikennöivän Wasa Expressin. OT 16.9

Costa Smeraldan luovutus viivästyy kuukaudella. Meyer Turun telakalla rakenteilla oleva Costa Smeralda luovutetaan vasta marraskuun puolivälissä, kuukautta sovittua myöhemmin. Telakka ei kertonut syytä viivästykseen, mutta aluksella on ollut muun muassa lukuisia tulipaloja rakentamisen aikana. KI 16.9.

Voyages to Antiquity lopetti toimintansa. Välimereen ja historiateemaisiin risteilyihin erikoistunut Voyages to Antiquity -varustamo ilmoitti toimintansa loppumisesta 19.9. Varustamo joutui aiemmin tänä vuonna perumaan kymmenen risteilyä ainoan aluksensa, vuonna 1974 vamistuneen Aegean Odysseyn moottoriongelmien takia. KI 19.9.

Havainnekuva P&O Ferriesin uusista Dover-Calais -laivoista. Kuva: GSI

P&O Ferries tilaa uudet Kanaalilautat Kiinasta. Kiinalaisten telakoiden voittokulku lautanrakennuksessa jatkuu: P&O Ferries ja Guangzhou Shipyard International (GSI) allekirjoittivat 23.9. sopimuksen kahden uuden aluksen rakentamisesta Doverin ja Calais’n väliselle linjalle, minkä lisäksi sopimukseen kuuluu optio kahdesta sisaraluksesta. Linjan olemassaolevista aluksista poiketen uudet laivat tulevat olemaan ”kaksisuuntaisia,” mikä säästää aikaa lyhyellä linjalla kun aluksia ei tarvitse kääntää satamassa. Uudisrakennusten tekniset tiedot ovat: pituus 230,50 metriä, leveys 30,80 m, matkustajakapasiteetti 1,800, rahtikapasiteetti 3,600 kaistametriä ja nopeus 20,8 solmua. Alusten luovutus on suunniteltu vuodelle 2023. P&O:n uusien lauttojen lisäksi GSI:llä on tilauksessa tai rakenteilla yksi lautta Rederi AB Gotlandille, kaksi DFDS:lle, kaksi Moby Linesille, yksi Algerie Ferriesille sekä neljä kiinalaisille varustamoille. Lisäksi DFDS:llä ja Mobyllä on molemmilla optiot kahdesta lisäaluksesta. KI 23.9.

Laivue2020-tilaus RMC:lle vahvistui. Sopimuksen teko on viivästynyt, sillä valtio on halunnut varmistaa, että Rauman telakalla on riittävät resurssit alusten rakentamiseksi. Tämän varmistamiseksi valtio varautuu maksamaan aluksista etupainotteisesti. Tavoitteena on, että alusnelikko olisi merivoimien käytössä vuonna 2028 ja se tulee muodostamaan Suomen meripuolustuksen selkärangam 2050-luvulle asti. Ensimmäisen aluksen rakennustyöt aloitetaan Rauman telakalla 2022.  KI 26.9.

Lokikirja jää tauolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.