Uusittu Aranda seilaa kohti neljättä vuosikymmentään

aranda2018_rmc
Merentutkimusalus Aranda pidennyksen jälkeen syksyllä 2018. Kuva: Rauma Marine Constructions

Ulkomatalan Facebook-sivulla on julkaistu joulun välipäivinä nostoja historiikkiarkistostamme. Tänään vuorossa on merentutkimusalus Arandan 25-vuotishistoriikki, joka julkaistiin vuoden 2014 kolmannessa numerossa. Arandan merkittävät uudistustyöt valmistuivat päättyvän vuoden aikana, joten historiikin ”uudelleenjulkaisun” yhteydessä on paikallaan kirjoittaa muutama sana alukseen tehdyistä muutostöistä. 

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) omistama merentutkimusalus Aranda suuntasi kohti Rauman telakkaa elokuussa 2017 ja palasi pitkän peruskorjauksen jälkeen käyttöön syyskuun 2018 alkupuolella. Rauma Marine Constructionsin (RMC) toteuttamien uudistustöiden tavoitteena oli turvata vuonna 1989 valmistuneen aluksen käyttöikä 2030-luvulle asti. Merkittävin muutos oli aluksen pidentäminen: runko leikattiin konehuoneen alueelta katki, ja keskelle alusta lisättiin 4,8 metrin mittainen uusi lohko. Lisäksi peräkansi muotoiltiin uudelleen siten, että aluksen pituus kasvoi reilusta 59 metristä 65,7 metriin. Pidennyksen varsinaisena syynä oli saada lisätilaa uusille laitteille sekä tankeille. 

Konepuolella merkittävin muutostyö oli voimansiirron muuttaminen kokonaan sähköiseksi. Lisäksi koneistoa muutettiin siten, että alusta pystytään operoimaan biodieselillä ja se voi kulkea lyhyitä matkoja pelkästään akkuvirralla. Tämän ansiosta toiminta muuttuu ympäristöystävällisemmäksi ja hiljaisemmaksi, mikä helpottaa joidenkin tutkimusten suorittamista. Aluksen alaslaskettava keulapotkuri poistettiin, ja laivaan asennettiin yksi käännettävä vesisuihkupotkuri (pumpjet) sekä uusi keulapotkuri. 

Sisätilojen osalta merkittävimmät muutostyöt koskivat laboratorioita ja asuintiloja. Pidennyksen ansiosta tutkimustiloja voitiin laajentaa ja niiden varustelua osin parantaa, minkä lisäksi aluksen majoituskapasiteettia nostettiin tutkijoiden osalta 25 vuodepaikasta 29 paikkaan. Sisätilojen lattioita, seiniä ja kalustusta uusittiin tarvittavilta osin ja valaisimet vaihdettiin led-valoihin. Peräkannen nosturi uusittiin ja alukseen asennettiin nk. drop keel, jonka avulla mittauslaitteita voidaan laskea tutkimuskannelta reilusti aluksen kölin perusviivaa matalammalle. Myös uudistuksen jälkeen alus voi toimia koko Itämeren alueella kaikkina vuodenaikoina yhtäjaksoisesti 20 päivän ajan käymättä satamassa. 

Aranda2017_telakalla_RMC
Aranda katkaistuna telakka-altaassa Raumalla. Kuva: Rauma Marine Constructions

Rauma Marine Constructions (RMC) luovutti aluksen takaisin SYKE:lle perjantaina 7.9, ja jo seuraavalla viikolla alus lähti ensimmäiselle merentutkimusmatkalleen perusteellisesti uudistettuna. Aluksen käyttökatko osui ikävään ajankohtaan, sillä poikkeuksellisen lämmin kesä ja sen vaikutukset merialueiden luontoon jäivät osin rekisteröimättä. Ensimmäinen suoritettu tutkimusmatka olikin poikkeuksellinen perusteellinen, millä pyrittiin osin paikkaamaan pitkän telakoinnin aiheuttavaa käyttökatkoa.

Ensimmäisen matkan havainnoista SYKE kertoi syyskuun lopussa. Keväällä 2018 Suomenlahdella koettiin vuosikymmenen voimakkaimmat sinileväkukinnat, mikä Arandan tutkimusten perusteella johtui ennen kaikkea Itämeren pääaltaasta virranneesta fosforipitoisesta ja hapettomasta syvävedestä. Sinilevän määrä onkin kääntynyt uudestaan kasvuun, vaikka Suomenlahden valuma-alueen päästöt ovatkin vähentyneet tällä vuosituhannella enemmän kuin missään muualla Itämerellä. Siksi nk. pääaltaan tilan tarkkaileminen ja kohentaminen on tärkein keino vähentää levää Suomenlahdella, mikä SYKE:n mukaan puhuu koko Itämeren laajuisen yhteistyön ja päästövähennysten tärkeyden puolesta. 

Lähteitä:
Suomen ympäristökeskus SYKE (www.syke.fi, mm. peruskorjauksen tekninen erittely)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.