Vodohod on Helsingin telakan expedition-uudisrakenteiden tilaaja?

Helsingissä on viimeeksi rakennettu risteilyaluksia vuosina 2000-2004, kun Carnival Cruise Linelle ja Costa Cruisesille kuusi Spirit-luokan laivaa. Kuva: Sakari Kiuru/Helsingin kaupunginmuseo

Venäläisen Kommersant-talousjulkaisun mukaan Helsingin telakan saamaan uusien expedition-risteilijöiden aiesopimuksen takana on venäläinen, tähän asti jokiristeilyihin erikoistunut varustamo Vodohod.

Vodohodin johtokunnan puheenjohtaja Viktor Olerski kertoi 30.5. venäläisille medialle varustamon aikovan tilata kaksi jäävahvistettua expedition-risteilijää. Muutamaa päivää aiemmin uuden Helsinki Shipyard -telakkayhtiön toimitusjohtaja Carl-Gustaf Rotkirch kertoi Huvudstadsbladetille telakan solmineen aiesopimuksen kahden expedition-risteilijän rakentamisesta, mutta ei paljastanut tilaajaa. Kommersantin mukaan kyse on siis samasta tilauksesta, mikä ei sinällään ole yllättävää, sillä Vodohodin taustalta löytyvät samat omistajat kuin uuden Helsinki Shipyardin. Suunnitteilla olevien alusten matkustajakapasiteetti tulee olemaan 150-160 matkustajaa ja Olerskin mukaan ne tulevat maksamaan noin 100 miljoonaa euroa kappaleelta. Alusten rahoituksesta neuvotellaan edelleen, mutta Olerskin mukaan sopimukseen päästäisiin kuitenkin tämän kuun aikana. Ensimmäinen alus valmistuisi vuonna 2021.

Uuden tilauksen myötä Helsingin telakka saisi ajanmukaisen referenssin risteilyalusten rakentamisesta. Vaikka telakka onkin ollut merkittävä risteilyalusten rakentaja menneisyydessä, ei siellä ole rakennettu risteilyaluksia sitten vuoden 2004, joten ajanmukaiset referenssit, joilla voisi saada uusia tilauksia, puuttuvat.

One thought on “Vodohod on Helsingin telakan expedition-uudisrakenteiden tilaaja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *