Hammershus luovutettiin viimein

Hammershus Raumalla 21.7. Kuva: Pekka K. Laakso

Ensimmäinen Rauma Marine Constructionsin (RMC) uudisrakenne, tanskalaisen Molslinjenin tytäryhtiö Bornholmslinjenille rakennettu matkustaja-autolautta Hammershus on luovutettiin omistajalleen tänään 22.8. ja laiva lähti hetki sitten Raumalta kohti Tanskan Køgeä. Kumpikaan osapuoli ei julkaissut virallista tiedotetta asiasta, mutta 23.8. tehty RMC:n Instagram-päivitys vahvisti luovutuksen tapahtuneen. Luovutusjuhlallisuuksia vietettiin laivalla jo viime kuussa, mutta silloin telakalta kerrottiin ettei laivaa ole vielä luovutettu.

Hammershusin bruttovetoisuus on 18 500, se kuljettaa 720 matkustajaa ja sen rahtikapasiteetti on 1 500 kaistametriä. Laiva aloittaa liikenteen Bornholmin pääkaupungin Rønnen ja Sjællandin Køgen välillä syyskuun alussa, kun sopimus Tanskan valtion tukemasta liikenteestä Bornholmiin siirtyy nykyiseltä operaattorilta Dansk Færgeniltä (joka operoi liikennettä nimellä Bornholmsfærgen) Molsjinjenille. Kesäkuukausina laiva tulee liikennöimään myös Rønnen ja Saksan Sassnitzin väliä saksalaisia turisteja ajatellen.

Molslinjen tilasi Hammershusin RMC:ltä kesäkuussa 2016. Tuolloin sopimuksen arvoksi raportoitiin 68 miljoonaa euroa ja laivan luovutuksen ilmoitettiin tapahtuvan kesäkuun 2018 lopulla.  Alkujaan laivan matkustajakapasiteetiksi kaavailtiin vain 400, mutta sitä kasvatettiin 720:een erityisesti Saksaan suuntautuvaa turistiliikennettä ajatellen. Kun laiva laskettiin vesille tammikuussa ilmoitettiin rakennustöiden olevan vielä edellä aikataulusta ja Bornholmissa spekuloitiin mahdollisuudella, että Molslinjen rahtaisi laivan Dansk Færgenille ennen liikennesopimuksen siirtymistä Molsille. Lopulta kuitenkin laivan luovutus siirtyi: vaikka kesäkuussa tehdyn ensimmäisen merikoeajon kerrottiin sujunen hyvin, päästiin toiselle koeajolle vasta heinäkuun loppupuolella. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä laiva palasi koeajon jälkeen useaksi viikoksi telakka-altaaseen. Elokuun puolivälissä laiva pääsi kolmannelle merikoajolle ja lähti siis viimein kohti Tanskaa tänään.

Palaamme Hammershusiin tarkemmin Ulkomatalan seuraavassa numerossa, joka ilmestyy lauantaina 20.10.

Muokattu 23.8.2018 kello 18.14: RMC:n instagram-päivitys vahvisti, että alus on todella luovutettu.

2 thoughts on “Hammershus luovutettiin viimein

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *