Tukholman kirjeenvaihtajalta: Ei kasvua ilman kilpailua Gotlannissa

Viime syksynä uutinen Gotlandsbåtenin vuoden 2017 peruutetusta sesongista otettiin vastaan vaihtelevin tunnelmin. Monet pitivät sitä surullisena, toisaalla siihen taas varmasti oltiin tyytyväisiä. Kilpailijan tulon pelättiin nostattavan hintoja korkeasesongin ulkopuolella, toisaalta se nähtiin positiivisena saaren tärkeälle turismielinkeinolle.

Kun tämä lehti ilmestyy, voidaan Gotlannin-liikenteen kesäsesongin todeta alkaa olevan jo loppumaisillaan. Nyt voidaan vihdoin katsoa tarkemmin, millaisia seurauksia viime vuoden kilpailutilanteella oli tämän vuoden liikenteelle.

Yksi suurimmista uutisista oli, että Destination Gotland liikennöi tänä kesänä Västervikiin, joka jäi ilman liikennettä, kun Gotlandsbåten laittoi hanskat tiskiin tämän kesän ajaksi. Destination Gotland operoi reittiä tosin lyhyemmän ajan kuin Gotlandsbåten – hieman vajaat kaksi kuukautta – mutta Hela Gotland -lehdessä yhtiön toimitusjohtaja totesi, että myynnissä olleita matkustajapaikkoja oli 70 000 ja matkustajia 57 000. Täyttöaste oli korkea erityisesti heinäkuussa.

Täksi kesäksi Destination Gotland oli asettanut tavoitteeksi kuljettaa yhtä paljon matkustajia, kuin mitä Destination Gotland ja Gotlandsbåten yhdessä kuljettivat viime vuonna. Tavoitteeseen päästäisiin noin 100 vuoroa lisäämällä, pääasiassa Västervikin-linjalla. Ensimmäisen vuosipuoliskon perusteella tavoitteeseen oltaisiinkin pääsemässä: kesäkuun loppuun mennessä matkustajia oli kulkenut liki saman verran kuin vuotta aiemmin.

Destination Gotlandin kaikki neljä alusta, kaksi suurempaa ro-pax lauttaa ja kaksi pienempää pika-alusta, ovat olleet tänä sesonkina taas käytössä. Jo viime vuonna alukset olivat liikenteessä reilusti enemmän uuden kilpailutilanteen vuoksi, ja tämän vuoden vuorot Västervikiin ovat työllistäneet aluksia vielä viime vuotistakin enemmän.

Moni saattaisi tässä vaiheessa todeta, että asiathan ovat sitten ihan hyvin. So far so good. Valitettavasti totuus ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen. Koko vuonna 2016 yöpymiset Gotlannin majoitusliikkeissä lisääntyivät 10,7 prosenttia edellisvuodesta, ja kesä-, heinä- ja elokuun aikana peräti 12 prosenttia. Tänä vuonna Destination Gotlandin tavoitteena on kuljettaa yhteenlaskettuna saman verran matkustajia kuin viime vuonna; toisin sanoen yhtiö ei edes tavoittele kasvattavansa matkustajamäärää.

Gotlannin matkailusta vastaavat tahot todistavat samaa. Västerviks-Tidningenissa matkailijoiden määrää mittaava Gotlannin matkailutoimisto toteaa, että yöpymiset ovat viime vuoden tasolla. Samaa todistaa myös Tilastollisen keskustoimiston (Statistiska centralbyrån SCB) tilastot, joiden perusteella yöpymisten määrä Gotlannissa itse asiassa olisi hieman tippunut viime vuodesta. Tässä on toki hyvä huomioida, että kuluvan vuoden luvut ovat vasta alustavia, ja ne on saatavilla vasta touko- ja kesäkuulta.

Samaan aikaan voidaan todeta, että Visbyn lentokentästä vastaavan Swedavian mukaan lentokentän matkustajamäärät ovat nousseet 9 prosenttia edellisvuodesta, ja heinäkuussa peräti 11 prosenttia. Mediassa on jälleen kirjoitettu, kuinka laivat korkeimman sesongin ajan kuitenkin seilaavat täysinä. Gotlannin-laivaliikenne on siis taas todistanut pullonkaulansa, ja yksi asia on selvää; kilpailulle laivaliikenteessä olisi todella tarvetta, jotta saaren turismi pääsee taas kasvu-uralle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *