Tukholman kirjeenvaihtajalta: Stena Line jättämässä Varbergin

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Ulkomatalassa 6/2017.

Länsi-Ruotsin ja Tanskan välisessä liikenteessä Göteborgin ja Fredrikshavnin välinen linja on selvästi tiheiten liikennöity. Linjalla kulkee kaksi alusta, Stena Danica sekä Stena Jutlandica. Aiemmin reitillä on kesäkausina kulkenut myös varustamon HSS-laivoja, joskin pikalaivaliikenteestä on luovuttu jo joitakin vuosia sitten, ja Stena Carisma odotteleekin parempia aikoja Tanskan-terminaalin laiturissa Göteborgissa.

Toinen linja kulkee kuitenkin Varbergista Grenån satamaan. Satamien välillä kulkee yksi alus, Stena Nautica. Linjalla on päivittäin kaksi lähtöä molempiin suuntiin, ja vuodessa matkustajia kulkee noin 170 000, ja henkilöautoja sekä rahtia noin 45 000 yksikköä kumpaankin. Varbergin ja Grenån välisen linjan historia ulottuu 1960-luvulle saakka, ja Stena Line on vastannut liikenteestä 1980-luvulta lähtien.

Nyt liikenteeseen on kuitenkin tulossa muutoksia. Varbergin kunta on jo pitkään suunnitellut rakentavansa uutta Västerportin kaupunginosaa Stena Linen käyttämän sataman paikalle. Laivalla onkin ollut kaupungissa ”aitiopaikka” täysin kaupungin keskustassa, aivan päärautatieaseman naapurissa. Ymmärrettävästi kunta kuitenkin haluaa laajentaa kaupunkia asukkaitaan varten näin keskeisellä paikalla, ja tämän vuoksi Tanskan-laivan tulisi siirtyä viimeistään vuonna 2019.

Varbergin kunta eikä myöskään satama kuitenkaan ole halukkaita kustantamaan uuden laituripaikan ja terminaalin aiheuttamaa lystiä. Siirrosta aiheutuisi vajaan 300 miljoonan kruunun kulut (reilut 30 miljoonaa euroa), josta Stena Linen tulisi itse kustantaa ainakin 210 miljoonaa kruunua. Stena Line ei kuitenkaan ole valmis investoimaan uuden sataman rakentamista varten.

Pragmaattisena varustajana tunnettu Stena Line suuntasi katseet muihin Hallandin läänin satamiin. Kun oli selvää, ettei Varbergiin jääminen ole vaihtoehto, ryhtyi Stena sen sijaan harkitsemaan muuttoa läänin suurimpaan kaupunkiin Halmstadiin. Halmstadin satama – joka hallinnoi myös Varbergin satamaa – totesi, että muutto on mahdollinen, kunhan se ei aiheuta liikaa kustannuksia. Näyttää kuitenkin todennäköisimmältä, että liikenne siirtyy Halmstadiin: Stena on jopa vihjannut lisäävänsä reitille mahdollisesti toisenkin laivan.

Stenan lähtö Varbergista ei tosin tunnu harmittavan oikeastaan ketään. Kunta toteaa, ettei Tanskan-laivan menettäminen vaikuta juurikaan kaupungin elinkeinoelämään. Kunnanvaltuustossa puolueet oikealla ja vasemmalla totesivat, ettei kunnan tule maksaa uuden sataman aiheuttamia kustannuksia – ja ovat kovin ymmärtäväisiä senkin suhteen, ettei Stenakaan ole halukas niitä maksamaan. Ruotsin kuljetusyritysten liitto Sveriges Åkeriföretag totesi Hallands Nyheterille, ettei linjan lakkautuskaan juuri ruotsalaisia kuljetusalan yrityksiä liikauta, sillä linjalla kulkee enimmäkseen ulkomaalaisia rahtiyksiköitä.

Nyt Stena itsekin on sitä mieltä, että muutto Halmstadiin avaa uusia mahdollisuuksia. Siinä missä Varbergin ja Grenån välinen linja on toiminut lähinnä ”kilpailupuskurina” tärkeämmälle Göteborg-Fredrikshavn –linjalle, muuttaa Halmstadiin siirtyminen lähtökohtia poikkeuksellisen paljon. Linjasta itsestään tulee paljon mielenkiintoisempi, eikä sen välttämättä enää tarvitse toimia pelkästään suojapuskurina kilpailijoita vastaan Länsi-Ruotsin ja Tanskan välisessä liikenteessä.

Kirjoittaja on Ulkomatalan kirjeenvaihtaja Tukholmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *