UM 10 vuotta sitten: 30-vuotias Finnjet romuttuu Intian rannikolla

Kymmenen vuotta sitten tänään julkaistiin Ulkomatalan kolmas numero. Tämä oli samalla lehden ensimmäinen teemanumero ja omistettu tuolloin romutettavana olleelle Finnjetille.

30-vuotias Finnjet romuttuu Intian rannikolla

Finnjet oli itseoikeutetusti myös teemanumeron kannessa. Kuvan oli ottanut Sami Koski. Lehden visuaalinen ilme haki tässä vaiheessa vielä muotoaan sisällysluettelon ollessa kannessa.

Kaikkien suomalaisten tuntema Finnjet on tällä hetkellä purettavana Intian rannikolla. Miksi “Jetti” on meille suomalaisille – kuten myös saksalaisille – niin rakas?

Vuonna 1973 Enso-Gutzeit Oy:n omistuksessa ollut laivavarustamo Finnlines tilasi jotakin täysin uutta. Työnimellä “Finnjet” kulkenut laiva ei ollutmikä tahansa moottorilaiva. Finnjet herätti kiinnostusta Suomen kansassa heti alkuunsa, eikä ihme. Laiva oli tuolloin aikansa nopein, suurin ja upein laiva. Finnjet oli varustettu kahdella kaasuturbiinilla, joiden ansiosta se pääsi noin 30 solmun nopeuteen. Finnjet oli myös lähes 213 metriä pitkä alus, jonka vuoksi Helsingin kaupunki muunmuassa levensi Kustaanmiekan väylää noin 30 metrillä, jotta uusi alus pääsisi salmen läpi. Finnjet toi mukanaan myös muutoksen tuulia Eteläsatamaan – aiemmin lähinnä rahtisatamana toiminut satama alkoi Finnjetin myötä muuttua enemmän matkustajapainotteisemmaksi, joksi se muuttuikin lopullisesti 1980-luvulla.

Vuonna 1977 Finnjetin aloittaessa liikenteen se herätti suurta kiinnostusta. Helsingissä suuri joukko seurasi aluksen lähtöä Eteläsatamassa, Travemündessä sillä oli suuri laivasaattue perässään. Alus seilasi Helsingin ja Travemünden väliä uskollisesti 10 vuotta. Vuonna 1986 Finnjet myytiin Effoalle, joka omisti muunmuassa Silja Linen aluksia. Myös Finnjet sai ylleen Silja Linen brändin, mutta jatkoi toistaiseksi liikennöintiään Helsinki – Travemünde-linjalla.

1990-luvun lopulla Finnjetiä alettiin suunnitella muihin tehtäviin. Sillä oli useita hajanaisia keikkoja muunmuassa Tallinnaan, Rostockiin, Muugaan sekä Pietariin. Bermudalainen Sea Containers oli tullut Silja Linen omistajaksi vuosituhannen vaihteessa. Heikosti kannattava yhtiö päätti supistaa konsernia, ja Finnjet vuokrattiin vuonna 2005 pois Baton Rougeen majoittamaan hurrikaani Katrinan jälkeen kodittomaksi jääneitä opiskelijoita.

Vuonna 2006 rahtaus kuitenkin päättyi ja Finnjet jäi toimettomaksi. Sea Containers siirsi aluksen Bahamasaarten Freeportiin makuutukseen. Loppuvuodesta 2007 Finnjet myytiin Club Cruise -yhtiölle muutettavaksi risteilyalukseksi nimellä Da Vinci. Laivan muutostyöt ehdittiin aloittaa Italiassa, kun Club Cruise joutui talousvaikeuksiin. Da Vinci myytiin Jason International -yhtiölle, josta alkoivat jo epäilyt: ex-Finnjet oli myyty romuksi. Alusta yritettiin pelastaa erilaisten saksalaisten sekä suomalaisten tahojen osalta – turhaan. Lopulta kansan järkytykseksi romuttajienkin mielestä liian hyväkuntoinen, uuden nimen saanut Kingdom saapui Alangin romuttamolle. Kingdomin veto hietikolle tuntui aiheuttavan ongelmia, mutta Kingdom saatiin lopulta rantaan 19.6. Romutus tosin alkoi pelastussuunnitelmien vuoksi vasta syyskuussa.

Onneksi Kingdomille tehtiin vielä ainakin yksi vierailu ennen purkamisen aloittamista. Saksalainen Finnjet-fani Mathias Saken ryhmineen toteutti vierailun Alangiin. Mathiaksen finnjetweb.com-sivustolla on ankaraa kuvamateriaalia Finnjetin viimeisistä päivistä ja sivustolla on myös myynnissä laivalta pelastettua materiaalia.

Kurja on siis Finnjetin kohtalo. Mutta muistelkaamme silti ilolla Finnjetin vuosikymmenien uraa Itämerellä  Finnjet on alus, joka tullaan muistamaan vielä pitkään.

(Alkuperäisen artikkelin yhteydessä ei kerrottu artikkelin kirjoittajaa).

Ulkomatalan 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi nostamme esiin vanhoja juttuja kymmenen vuoden takaisista numeroistamme. Tässäkin numerossa käsiteltiin myös monia muita aiheita, joita pääset lukemaan täältä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.