Destination Gotlandin Visborg aloitti viimein liikenteen

Visborgin kyljessä vain pieni logo kertoo, että alus kulkee LNG:llä. Kuva: Destination Gotland / Sergerberg Media

Manner-Ruotsin ja  Gotlannin välillä liikennöivä Destination Gotland sai viimen 28.3. liikenteeseen uudisrakennus Visborgin. Aluksen tuloa ehdittiin odottaa pitkään, sillä alus tilattiin Kiinasta jo 2014, kun Destination Gotland oli voittanut valtion järjestämän kilpailutuksen mantereen ja Gotlannin välisestä sopimusliikenteestä. Alun perin Visborign piti olla valmis jo viime vuoden alussa, kun uusi sopimuskausi alkoi. Toisin kuitenkin kävi, sillä rakennustyöt Kiinassa sujuivat verkkaisesti, telakkaa vaihdettiin kesken matkaa ja aluksen potkureissa havaittiin ongelmia.

Lopulta alus pääsi aloittamaan pitkän kotimatkansa hieman ennen joulua, ja Landskronan telakalle se saapui 23.1., jossa viimeistelytyöt jatkuivat. Kotisatamaansa Visbyyn alus saapui ensimmäisen kerran 14.3., jonka jälkeen vuorossa olivat avoimet ovet Tukholman keskustassa Stadsgårdenilla ennen varsinaista liikenteenaloitusta Nynäshamnin ja Visbyn välillä. 

Laivan matkustajatilat on sjoitettu kansille 7 ja 8. Kannen 8 peräosa on varattu hyteille ja keulapuoli lepotuoliosastolle. Kannella 7 keulassa on lepotuoliosasto, keskellä laivan ainoa ravintola nimeltään Torg. Peräosassa on kaksi erillistä lepotuoliosastoa, joista toinen on varattu lapsiperheille. Vanhemmista Visby- ja Gotland-aluksista poiketen Visborgissa on laaja ulkokansi baareineen kannella 10.

Ravintola Torgissa vallitsee vaalea skandinaavinen tunnelma. Kuva: Destination Gotland.
Kuva: Destination Gotland.
Destination Gotlandin laivat ovat ennen kaikkea päivälaivoja, ja niinpä niissä on isot istumasalongit. Visborgilla jokaiselle matkustajalle jaetaan matkustusluokasta riippumatta oma istumapaikka. Kuva: Destination Gotland.
Istumasalongin keulimmaisilta paikoilta on upeat näköalat. Kuva: Destination Gotland
Vanhempiin aluksiin verrattuna aluksen kauppa on nyt aiempaa laajempi. Koska laivan on maan sisäisessä liikenteessä, valtavaa tax-freetä ei luonnollisesti ole. Kuva: Destination Gotland.

Destination Gotlandilla on sopimus saksalaisen Nauticorin kanssa LNG-toimituksista. Ne hoidetaan Nauticorin hiljattain valmistuneella, maailman suurimmaksi LNG-bunkrausalukseksi sanotulla Kairoksella, jonka tankkien kapasiteetti on 7500 kuutiota.

Visborgin liikenteeseentulon myötä pikalaiva Gotlandia jää näillä näkymin työttömäksi, eikä se tule liikenteeseen edes kesän korkeasesongin ajaksi. Visborgia hieman pienemmät perinteiset lautat Visby ja Gotland  hoitavat Visby-Nynäshamn ja Visby-Oskarshamn -linjat rinnan Visborgin kanssa, kun taas varustamon uudempi pikalaiva Gotlandia II aktivoidaan 14.6.-18.8. väliseksi ajaksi operoimaan Visby-Västervik -linjaa.

Kerroimme Destination Gotlandin omistavan Rederi Ab Gotlandin historiasta laajasti numerossa 2/2015.

Muokattu 6.4. kello 12.54: Selvennetty alusten reittejä kesäkauden aikana.

One thought on “Destination Gotlandin Visborg aloitti viimein liikenteen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *