Helsingin telakka myydään venäläiselle sijoittajaryhmälle?

Gennady Nevelskoi ja Stepan Makarov rakenteilla Helsingin telakalla yksyllä 2016. Kuva: Kalle Id

Arctech Helsinki Shipyardin omistaja, Venäjän valtiollinen telakkayhtiö Objedinennaja sudostroitelnaja korporatsija (Объединенная судостроительная корпорация, OSK, kenties tunnettu paremmin englanninkielisellä nimellä United Shipbuilding Corporation) on löytänyt ostajan Arctech Helsinki Shipyardille, kertoi venäläinen talouslehti Kommersant eilen. Ostajaksi on valikoitunut venäläinen sijoittajaryhmä, jonka johdossa ovat Viktor Olerski ja Rišat Bagautdinov. Olerski on entinen Venäjän varaliikenneministeri, kun taas Bagautdinov on yksi Volohod-jokiristeilyvarustamon ja Pola-rahtivarustamon omistajista.

Vaikka aiemmin Arctechin ostajaehdokkaisiin kerrottiin kuuluvan kroatialainen Kermas-yhtymä sekä norjalainen sijoittajajoukko, venäjän kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksellä Arctechiä ei haluttu myydä ei-venäläiselle taholle, sillä telakan osaaminen haluttiin ”säilyttää Venäjän Federaation etujen mukaisessa käytössä.” Omistajanvaihdos vapauttaa kuitenkin Arctechin Venäjää vastaa Krimin valtauksen seurauksena asetetuista talouspakotteista – tähän asti Arctech on ollut Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden listalla omistajastaan OSK:sta johtuen, mutta uudet omistajat eivät ole pakotelistalla.

Kauppa ei kuitenkaan vielä ole varma, sillä uusia omistajia huolettaa Arctechin suuri velkataakka, joka on kertynyt erityisesti Murmansk-jäänmurtajan rakentamisesta tappiolla sekä Sovcomflotille (Совкомфлот) rakennettujen neljän jäätämurtavan offshore-tukialuksen myöhästymisestä. Arctechin suunniteltua myyntihintaa ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta Kommersantin tietojen mukaan osana kauppaa Nevskij-telakka Šlisselburgissa lähellä Pietaria siirtyisi OSK:n omistukseen. Kommersantin asiantuntijoiden mukaan sekä Nevskij-telakkaa että Arctechiä pidetään ”ongelmaomaisuutena” pääasiassa juuri suurien velkataakkojen vuoksi.

Arctechillä on tilauskirjoissaan tällä hetkellä vain yksi alus, kyproslaiselle mutta venäläisomisteiselle varustamolle rakenteilla oleva jäätämurtaja kaasukondensaattitankkeri Yuriy Kuchiev, jonka pitäisi valmistua kuluvan vuoden aikana. Lisäksi telakalla oli aiesopimus risteilyaluksen rakentamisesta japanilaiselle PeaceBoat-hyväntekeväisyysjärjestölle, mutta Kommersantin mukaan sopimus on rauennut. Kauppalehti kertoi uutisessaan Arctechin neuvotelleen (tuloksetta) risteilijätilauksista muidenkin varustamoiden kanssa, kun taas Kommersantin mukaan Arctech voisi olla mukana rakentamassa Venäjän valtion omistaman Atomflotin suunnittelemaa LNG-käyttöistä jäänmurtajaa.

4 thoughts on “Helsingin telakka myydään venäläiselle sijoittajaryhmälle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *