Helsingin telakan myynti varmistui viimein

Yuriy Kuchiev tulee jäämään viimeiseksi Arctech Helsinki Shipyardin Helsingissä rakentamaksi alukseksi. Kuva: Olli Tuominen

Helsingin telakan myyntisaaga saatiin viimein päätökseen tänään, kun telakan myynti Rišat Bagautdinovin ja Vladimir Kasjanenkon omistamalle Algador Holdings Ltd -yhtiölle tuotiin julkisuuteen. Kaupassa Helsingin telakan nykyinen omistaja Arctech Helsinki Shipyard muodostaa uuden tytäryhtiön Helsinki Shipyard Oy:n, jolle Helsingin telakan toiminta siirretään, ja Algador Holdings ostaa sitten Helsinki Shipyard Oy:n. Arctech Helsinki Shipyard -yhtiö jää nykyisen omistajansa OSK:n haltuun, mutta sillä ei tule enää olemaan mitään yhteyttä Helsingin telakkaan. Uusi Helsinki Shipyard Oy keskittyy jatkossakin telakan vanhojen vahvuuksien eli risteilyalusten ja jäänmurtajien rakentamiseen.

Sopimusosapuolet sopivat kaupasta jo 9.5., mutta varsinaisesti kauppa astuu voimaan vasta telakalla tällä hetkellä rakenteilla olevan kaasukondensaattitankkeri Yuriy Kuchievin luovutuksen jälkeen. Yuriy Kuchiev on tällä hetkellä telakan ainoa rakenteilla oleva alus, mutta uusien omistajien mukaan telakan tarjouskannan arvo olisi 1,5 miljardia euroa ja siihen sisältyisi risteilyaluksia, jäänmurtajia ja tankkereita, joista osasta olisi solmittu jo aiesopimukset. Bagautdinov ja Kasjanenko omistavat myös Venäjän suurimman jokiristeilyvarustamo Vodohodin, joten lienee mahdollista että telakalla rakennetaan myynnin myötä ensi kertaa jokiristeilijöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *