Kvarken Link ja RMC aiesopimukseen uudesta Vaasa-Uumaja -lautasta

Havainnekuva Kvarken Linkin uudisrakenteesta. Kuva: RMC

Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan omistama Kvarken Link -yhtiö ja Rauma Marine Constructions -telakka allekirjoittivat tänään 11.1. noin 120 miljoonan euron aiesopimuksen Merenkurkun liikenteen uuden matkustaja-autolautan rakentamisesta. Aluksen kapasiteetti tulee olemaan 800 matkustajaa ja 1 500 kaistametriä rahdille ja sen suunnitellaan valmistuvan viimeistään 30.4.2021.

Aluksen pääasiallisena voimanlähteenä tulee toimimaan LNG/diesel-käyttöiset koneet, joissa voidaan polttaa nesteytetyn maakaasun lisäksi myös paikallisesti Vaasassa tuotettua biokaasua. Laiva varustetaan myös akuilla. Perinteisten peräsinten ja kiinteiden potkureiden sijaan uuteen laivaan tulee ruoripotkurit, mikä on toistaiseksi harvinainen ratkaisu matkustaja-autolautoissa – joskin Viking Linelle parhaillaan Kiinassa rakenteilla olevaan lauttaan on tulossa myös ruoripotkurit. Pohjoisen reitin huomioiden alus varustellaan luonnollisesti jääluokkaan 1A Super.

Aiesopimus on tarkoitus vahvistaa vielä alkuvuoden aikana. Valmistuessaan uusi alus korvaa nykyisen, vuonna 1981 Helsingissä rakennetun Wasa Expressin Wasalinen liikenteessä Vaasan ja Uumajan välillä. Nykyisen Wasa Expressin kapasiteetti on 850 matkustajaa ja 1 150 kaistametriä.

RMC:llä on Kvarken Linkin uudisrakenteen lisäksi sopimus suurlohkojen rakentamisesta alihankintana Meyer Turun telakalla, sekä kaksi muuta aiesopimusta: Tallinkin kanssa Helsinki-Tallinna -linjalle suunnitellusta nopeasta matkustaja-autolautasta ja Puolustusvoimien kanssa Laivue 2020 -luokan korvettien rakentamisesta. Mikäli kaikki aiesopimukset toteutuvat, valmistuu Kvarken Linkin alus näistä ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *