W.B. Yeats liikennöi viimein Irlanti-Ranska -liikenteessä

W.B Yeats. Kuva: Irish Ferries

Irlantilainen Irish Ferries, joka liikennöi Irlannista manner-Eurooppaan ja Isoon-Britanniaan, vahvisti vuodenvaihteessa laivastoaan uudisrakenteiden muodossa. Saksan Flensburgissa sijaitsevalta Flensburger Schiffbau-Gesellschaft GmbH -telakalta tilattu uusi risteilylautta W.B. Yeats luovutettiin 12. joulukuuta ja alus lähti telakalta 15. joulukuuta. Alus on Irish Ferriesin tähän astisen historian suurin ja vei tämän kunniapaikan Raumalla vuonna 2001 rakennetulta Ulysses-lautalta.

Luovutus myöhästyi

W.B. Yeats piti alunperin luovuttaa jo viime toukokuussa, mutta alus myöhästyi useaan kertaan sen jälkeen. Myöhästymisen syyksi kerrottiin sähkö- ja sisustusvarustelun toimittajien vaikeudet. Tämän seurauksena Irish Ferries joutui peruuttamaan monia varattuja matkoja. Aluksen piti aloittaa Dublin-Cherbourg -reitillä ja jatkaa kesän jälkeen Dublin-Holyhead -reitille. Irish Ferries teki 2018 vuonna huonoa tulosta, mihin osasyynä on W.B. Yeatsin myöhästyminen. Muita tekijöitä ovat olleet muiden alusten telakoinnit.

Lady Gregory A la Carte Restaurant. Kuva: Irish Ferries

Alus pääsi lopulta merikokeille marraskuun alussa ja ne kestivät kymmenen päivää. Niiden jälkeen aluksen viimeistely jatkui vielä varustelulaiturissa. Luovutuksen jälkeen alus otti suunnakseen Ranskan Cherbourgin, jossa se teki laiturikokeita ennen Dubliniin saapumista. W.B. Yeats aloitti lopulta liikenteen Dublinin ja Holyheadin välillä 22. tammikuuta toisena laivana Ulyssesin rinnalla korvaten linjalla rahdatun Epsilonin. Maaliskun 15. päivä W.B Yeats siirtyi tähän asti Epsilonin liikennöimälle Dublin-Cherbourg -linjalle. Uuden laivan myötä myös linjat Rosslaresta Roscoffiin ja Cherbourgiin, joita tähän asti on liikennöinyt Turussa rakennettu Oscar Wilde, lopetetaan ja Irlanti-Ranska -liikenne keskitetään Dublin-Cherbourg -välille.

Innisfree Club Class Lounge. Kuva: Irish Ferries

Ennen W.B. Yeatsin luovutusta Irish Ferriesin laivastoon kuului neljä autolauttaa: Ulysses, Epsilon, Isle of Inishmore ja Oscar Wilde, sekä katamaraani Dublin Swift. Kuten todettua, ainakin Oscar Wilde on jättämässä varustamon laivaston W.B. Yeatsin valmistumisen myötä. On vielä epäselvää, tarkoittaako uuden laivan valmistuminen myös rahdatun Epsilonin poistumista laivastosta.

Flensburgin telakalla vahva tilauskirja

Flensburgin telakka on erikoistunut etenkin roro- ja ropax-aluksiin, joita molempia on sen tilauskirjassa tälläkin hetkellä useita. Ropaxeja telakalta valmistuu seuraavaksi Brittany Ferriesille (LNG-käyttöinen Honfleur), toinen uudisrakenne Irish Ferriesille, ja kaksi LNG-käyttöistä ropaxia australialaiselle TT-Linelle (jota ei pidä sekoittaa saman nimiseen Itämerellä liikennöivään varustamoon). Irish Ferriesin toisen uudisrakenteen valmistuessa (suunniteltu luovutus 2020) W.B. Yeats siirtyy ympärivuotisesti Irlannin ja Ranskan väliseen liikenteeseen, uuden laivan liikennöidessä ympärivuotisesti Dublinin ja Holyheadin välillä Ulysseksen parina.

Café Lafayette. Kuva: Irish Ferries

Flensburgin telakan erikoisuutena on slipin, eli perinteisen vinossa olevan rakennusalustan, ja katetun telakkahallin yhdistelmä. Muulla (esimerkiksi Helsingin telakalla) katettu telakkahallin on yleensä yhdistetty kuivatelakka-altaaseen. Hallin koosta johtuen vain alusten rungot rakennetaan sisätiloissa. Alusten kansirakennelmat rakennetaan Puolassa ja ne nostetaan muutamana kappaleena paikoilleen vesillelaskun jälkeen. W.B. Yeatsin kansirakennelmat nostettiin kolmena kappaleena kolmena peräkkäisen päivänä. Ne olivat pitkälle varusteltuja ja esimerkiksi komentosillan laitteet olivat olivat suurimmaksi osaksi paikoillaan.

Kerroimme Irish Ferriesin historiasta numerossa 2/2018.

Teksti: Lassi Mastomäki ja Kalle Id

Tekniset tiedot M/S W.B. Yeats
Pituus 194,8 m
Leveys 31,6 m
Syväys 6,5 m
Bruttovetoisuus 54 795 GT
Pääkoneet 4 x MaK 8 400 kW
Koneteho 33 600 kW
Nopeus 22,5 solmua
Matkustajia 1 800
Miehistöä 85
Hyttipaikkoja 1 855
Lastimetrejä 2 800
Kotisatama Limassol, Kypros

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *