Containerships investoi maakaasuun

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Ulkomatalassa 6/2017.

Suomalainen konttikuljetuksiin erikoistunut varustamo ja kuljetusyritys Containerships on tilannut 4 LNG-käyttöistä konttialusta kiinalaiselta Guangzhou Wenchon Shipyardilta. Alukset ovat saaneet rahoitusta Euroopan unionilta ja Pohjoismaiden hallitusten perustamalta NEFCO:lta. Ne ovat osa Containershipsin Door2LNG-projektia, ja kaikki alukset on aikataulutettu aloittamaan liikenne vuoden 2018 aikana.

Alusten kapasiteetti on 1 400 TEU:ta eli 20 jalan konttia. 1 400 TEU:n kapasiteetti tarkoittaa alusten kuuluvan feeder-luokkaan, joka on toiseksi pienin konttialusten kapasiteettia kuvaavista seitsemästä luokasta. Ensimmäisen aluksen pääkoneen on toimittanut Win G&D, ja tämä 7CRT Flex50 DF-moottori täyttää kaasulla ajettaessa tulevat Tier III -vaatimukset sallituista typenoksidipäästöistä. Apukoneeksi kaikkiin aluksiin tulee Wärtsilän valmistama 4L20DF-moottori. Polttoainetankit ja kaasunhallintajärjestelmät toimittaa saksalainen German TGE. Containershipsin mukaan kaikkien alusten lippuvaltioksi tulee jokin Euroopan unionin jäsenvaltio.

Rakentaminen

Alukset rakennetaan Kaakkois-Kiinassa sijaitsevalla Guangzhou Wenchong Shipyard Co. Ltd. (GWS) -telakalla, joka on CSSC:n eli China State Shipbuilding Corporationin tytäryhtiö. CSSC on toinen Kiinan suurista laivanrakennusyhtiöistä. GWS rakentaa pääasiassa konttilaivoja, ruoppaajia ja satamavarusteita. Alukset rakennetaan yhteistyössä Nordic Hamburg -yhtiön kanssa, joka toimii rakennusvalvojana ja vastaa projektin teknisestä hallinnasta. Nordic Hamburg tarjoaa asiakkailleen laivojen hallinta- ja rakennuspalveluita.

Elokuun alussa neljästä aluksesta ensimmäisen kaikki teräslevyt oli leikattu ja 153 lohkoa 158:sta oli valmiina ja hyväksytty. Lisäksi niistä noin puolet oli koottu jo runkoon. Aluksen pääkone piti suunnitelmien mukaan testata elokuun toisella puoliskolla, ja se oli tarkoitus asentaa runkoon ennen syyskuun toisella puoliskolla tapahtuvaksi suunniteltua vesillelaskua. Toisen aluksen kölinlaskun oli määrä tapahtua ensimmäisen aluksen vesillelaskun jälkeen. Myös toisen aluksen teräslevyt oli leikattu elokuun alussa ja lohkoista puolet oli tehty. Kolmannen aluksen teräslevyjen leikkaukset alkoivat toukokuussa, ja neljännen aluksen teräslevyjen leikkaukset alkoivat elokuussa.

Alukset on suunnitelmien mukaan tarkoitus varustella vasta vesillelaskun jälkeen, mikä eroaa suomalaisista käytännöistä, sillä Suomessa laivoja rakennettaessa aluksia pyritään varustelemaan mahdollisimman paljon jo lohkovaiheessa.

Containerships ja LNG

Nestemäinen maakaasu eli LNG on täysin rikitön polttoaine, ja sitä käytettäessä hiilidioksidipäästöt pienenevät 25 prosenttia ja typen oksidien päästöt 85 prosenttia perinteisten polttoaineiden käyttöön verrattuna. Containerships investoi 150 miljoonaa euroa täysin nestemäiseen maakaasun käyttöön perustuvan kuljetusketjun rakentamiseen.

Yhtiö on saanut EU:lta rahoitusta 16,9 miljoonaa euroa, josta 10,7 miljoonaa euroa on korvamerkitty laivoihin ja 6,2 miljoonaa euroa terminaaleihin. Lisäksi Nordic Environment Finance Corporation eli NEFCO on tukenut viidellä miljoonalla eurolla Containershipsin ympäristöstrategiaa Itämeren alueella. EU:lta tuleva rahoitus tulee Connect Europe Facilityn Motorways of the Seas -hankkeesta, jonka yhtenä tavoitteena on rahtivirtojen keskittäminen meriliikenteeseen.

3 thoughts on “Containerships investoi maakaasuun

 1. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for
  something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

  1. Hi,

   We are using WordPress, which has wide selection of templates for different purposes.

   Best regards,
   Ulkomatala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *