RMC:n tilauskirja kasvaa yli miljardiin euroon?

Havainnekuva Vaasa-Uumaja -linjan uudisrakenteesta. Kuva: Kvarken Link Ab

Turun sanomien tietojen mukaan Rauma Marine Constructions -telakkayhtiön (RMC) tilauskirjan arvo saattaa nousta yli miljardiin euroon vielä tämän vuoden aikana, mikäli kaikki olemassa olevat aiesopimukset ja suunnitelmat toteutuvat. Telakalla rakennetaan tällä hetkellä ainoastaan lohkoja alihankintana Meyer Turun telakalle, sillä RMC:n ensimmäinen uudisrakenne Hammershus luovutettiin tanskalaiselle Molslinjenille viime kesänä.

RMC on aiemmin allekirjoittanut aiesopimuksen Puolustusvoimien kanssa koskien neljän monitoimikorvetin rakentamista 600 miljoonan euron hintaan. Lisäksi lokakuussa julkaistiin tieto Tallinkin ja RMC:n välisestä aiesopimuksesta koskien 250 miljoonan euron arvoista ropax-alusta Helsinki-Tallinna -reitille. Kuten uusimmassa numerossamme kerroimme, perustuu Tallinkin alus pitkälti Megastariin, joka luovutettiin vuonna 2017 Meyer Turun telakalta.

Turun sanomien tietojen mukaan Merivoimien ja Tallinkin aiesopimusten lisäksi myös kaksi muuta sopimusta olisi jo neuvoteltu pitkälle. Näistä toinen olisi Wasalinen uusi Vaasa-Uumaja -reitin laiva, joka valmistuisi huhtikuussa 2021 ja jonka arvo olisi noin 115 miljoonaa euroa. Heinäkuun lokikirjassa kerroimme, että neljä telakkaa (kolme eurooppalaista ja yksi aasialainen) ovat jättäneet tarjouspyynnön aluksesta, jonka rahoittamiseen osallistunevat Vaasan kaupunki, Uumajan kunta ja Suomen valtio. TS:n tietojen perusteella voisi päätellä Rauman telakan olevan vahva – tai jopa vahvin – rakentajakandidaatti Merenkurkun uudelle alukselle.

965 miljoonan euron alustilausten lisäksi RMC rakentaisi vielä neljännen projektin, joka ei kuitenkaan olisi laiva. Rauman telakalla on viime vuosien aikana rakennettu mm. kelluvia rakennuksia ja muita vastaavia projekteja yhteistyössä turkulaisen insinööritoimisto Admareksen kanssa. Tämän projektin luonteesta tai tilaajasta eivät RMC:n edustajat suostuneet kommentoimaan toistaiseksi enempää, mutta aikaisempien referenssien perusteella jokin kelluva rakennus tai rakenne olisi varsin todennäköinen ja luonteva jatke RMC:n monipuoliselle, mutta toistaiseksi pienelle portfoliolle.

Tilauskirjan kasvu merkitsisi myös RMC:n oman henkilökunnan määrän vahvistumista. Tällä hetkellä alihankkijoita hyödyntävä Rauman telakka työllistää itse vain noin 90 henkilöä, mutta suunnitelmissa on henkilöstövahvuuden kaksin- tai kolminkertaistaminen. Syynä suunnitelmille on mm. Hammershusin rakentamisesta saadut kokemukset, joiden perusteella yhtiön toimintatapoja on tarkoitus järjestellä uudelleen.

One thought on “RMC:n tilauskirja kasvaa yli miljardiin euroon?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *