Päivitetty: Viikonlopun laivanrakennuskatsaus: Uudisrakennuksia GNV:lle, Mobylle, DFDS:lle ja TT-Linelle, Destination Gotlandin uudisrakenteet myöhästyvät lisää

Matkustaja-autolauttojen rakennusbuumi ei ota tyyntyäkseen. Eilen 11.2. MSC:n omistama Grandi Navi Veloci ja sekä Moby Linesin että Tirrenian omistava Onorato Armatori julkistivat neljän maailman suurimpana markkinoidun risteilylautan tilauksen China State Shipbuilding Corporationin (CSSC) telakoilta. Tänään 12.2. DFDS puolestaan tilasi CSSC:n telakalta kaksi ropaxia ja Shippax raportoi TT-Linen solmineen esisopimuksen kahden uuden matkustaja-autolautan rakentaamisesta.

MSC:n ja Onoraton tilaamat alukset tullaan rakentamaan CSSC:n tytäryhtiöiden Guangzhou Shipyard International Co:n (GSI) ja China Shipbuilding Trading Co:n toimesta. 229,50 metriä pitkät 64 000 bruttotonnin laivat tulevat kuljettamaan 2 500 matkustajaa, joista kaikille on tarjolla hyttipaikka, ja 3 765 kaistametriä rahtia. Millään mittarilla laivat eivät tosin näiden lukujen valossa tule olemaan maailman suurimpia, vaikka varustamot niitä jo sellaisina mainostivatkin. Joka tapauksessa varustetaan rikkipesureilla, mutta niiden suunnittelussa huomioidaan mahdollisuus muuttaa ne myöhemmin LNG-käyttöisiksi. Ensimmäinen laiva luovutetaan GNV:lle 2020, seuraava Mobylle, kolmas jälleen GNV:lle ja viimeinen Mobylle. Tilaukseen sisältyvät optiot neljäs lisäsisaresta. Alusten tulevia reittejä ei ole kerrottu, mutta Mobyn alukset arvioidaan asetettavan Livornon ja Olbian väliselle linjalla, jolla ne voisivat korvata sekä linjalla liikennöivät matkustaja-autolautat että rahtialukset.

DFDS:n uudisrakenteet toimitetaan nekin GSI:n telakalta, molemmat vuonna 2021. Alusten bruttovetoisuus tulee olemaan 54 900 bt, matkustajakapasiteetti 600 ja rahdille tulee olemaan tilaa 4 500 kaistametriä. Alukset varustetaan rikkipesureilla ja vahvistetaan jääluokkaan 1C. Nykyisen suunnitelman mukaan ne tullaan asettamaan linjoille Klaipedasta Kieliin ja Karlshamniin.

TT-Linen aiesopimuksesta ei tässä vaiheessa tiedetä mitään lisätietoja, ei edes sitä minkä telakan kanssa se on solmittu. Ulkomatala jatkaa tilanteen seuraamista.

Uusien tilauksen lisäksi laivanrakennusuutiset Kiinasta viime perjantailta kertoivat, että ensimmäinen Destination Gotlandin GSI:n telakalta tilaama uudisrakenne, työnimeltään Visborg, on siirretty GSI:n vanhalta telakalta uudelle telakalle varusteltavaksi. Visborgin siirron myötä vanha telakka lopettaa toimintansa. Visborg tulee ilmeisesti myöhästymään entisestään, sillä Destination Gotlandin aikatauluissa sen liikenteenaloitus on nyt merkitty syyskuulle.

Päivitetty 12.2. kello 21:30: Lisätty DFDS:n tilaamat uudisrakennukset.

One thought on “Päivitetty: Viikonlopun laivanrakennuskatsaus: Uudisrakennuksia GNV:lle, Mobylle, DFDS:lle ja TT-Linelle, Destination Gotlandin uudisrakenteet myöhästyvät lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *