Lokikirja: heinäkuu 2019

Merenkulun tärkeimpiä tapahtumia niin kotivesiltä kuin maailman meriltä heinäkuulta 2019. Koonneet  Jussi Littunen ja Olli Tuominen.

Meyer Turulle kolmannen Icon-luokan risteiljän tilaus. Meyer Turku ja Royal Caribbean ovat allekirjoittaneet sopimuksen kolmannen Icon-luokan aluksen rakentamisesta. Tilaus merkitsee Turun telakan tilauskirjojen ulottumista aina vuoteen 2025 asti, kunhan aluksen rahoitus saadaan varmistettua. Icon-sarjan ensimmäiset lng-käyttöiset alukset valmistuvat vuosina 2022 ja 2024. Seuraavana telakalta valmistuvat Costa Smeralda lokakuussa ja Carnivalin Mardi Gras ensi vuonna. OT 3.7.

Finnlines tilaa uudet Superstar-luokan alukset syyskuussa? Kerroimme asiasta tuoreeltaan omassa uutisessa.

DFDS:n Patria Seaways korvasi Sailoria Hanko-Paldiski -liikenteessä heinäkuussa. Kuva: Johan Fredriksson/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Telakointi kasvatti DFDS:n kapasiteettia Hanko-Paldiski -linjalla. DFDS toi Hangon ja Paldiskin väliselle linjalle isomman aluksen 12.-26.7. väliselle ajalle, kun Patria Seaways korvasi telakoitavan Sailorin. Samalla saadaan hieman esimakua tulevasta, sillä DFDS ilmoitti kesäkuussa aikovansa siirtää vielä Patria Seawaysiäkin isomman Liverpool Seawaysin Hanko–Paldiski-linjalle varustamon saadessa uudisrakenteita Itämeren-linjoilleen vuonna 2022. Kerroimme aiheesta tarkemmin omassa uutisessaan. KI 5.7.

Suurimman konttilaivan titteli vaihtui taas. Maailman suurimman konttilaivan tittelin on ottanut haltuunsa MSC Gülsün. Etelä-Koreassa rakennetun aluksen TEU-kapasiteetti on huimat 23 756, pituus 399 metriä ja leveys 61,5 metriä. Kyseessä on ensimmäinen konttilaiva, joka pystyy lastaamaan 24 konttia yhteen riviin. Alus lähti alkuviikosta ensimmäiselle matkalleen Kiinasta kohti Eurooppaa. MSC Gülsünille on tulossa vielä kymmenen sisaralusta tämän vuoden aikana. OT 12.7.

Mastera. Kuva: Juhani Mehto

Neste tilasi kaksi aframax-tankkeria. Öljy-yhtiö Neste on kaikessa hiljaisuudessa tilannut kaksi aframax-tankkeria Hyundain telakalta Etelä-Koreasta, kertoo muun muassa Tradewinds. Tradewindsin mukaan 1A-jääluokkaan rakennettavat alukset maksavat noin 140 miljoonaa dollaria ja niiden pääkoneet voidaan konverotoida LNG-käyttöisiksi. Alusten on määrä valmistua vuoden 2021 lopulla ja ne korvannevat nykylaivaston suurimmat alukset Masteran ja Stena Arctican. OT 15.7.

Pullmantur myy Zenithin Peace Boatille. Zenith aloittaa Peace Boatin liikenteessä huhtikuussa 2020. Alus tulee tekemään kolme kuukautta kestäviä risteilyjä maailman ympäri. Vuonna 1981 valmistunut Ocean Dream jatkaa Peace Boatin laivastossa. OT 15.7.

Iran otti haltuunsa Stena Imperon. Iranin vallankumouskaarti otti haltuunsa ruotsalaisen Stena Bulkin operoima, Britannian lipun alla seilaavan Stena Imperon, kun se oli matkalla Hormuzin salmessa kohti Persianlahtea. Iranin mukaan alus törmäsi kalastusalukseen, Stena Bulkin mukaan mitään törmäystä ei tapahtunut ja alus liikennöi sääntöjen mukaisesti kansainvälisellä vesialueella. Aluksen 23-henkinen miehistö voi olosuhteisiin nähden hyvin. Alus on ollut Bandar Abbasin edustalla ankkurissa heinäkuun 20. päivästä lähtien. OT 19.7.

Costa Toscanan tuotannonaloituksesta saatiin hieman erilaisia lehdistökuvia kuin perinteisesti, kun tuotanto käynnistettiin uuden plasmaleikkurin valvomosta. Kuvassa Costa Cruisesin toimitusjohtaja Neil Palomba ja Meyer Turun toimitusjohtaja Jan Meyer. Kuva: Meyer Turku

Lundqvist myi vanhimman tankkerinsa. Lundqvist-konserniin kuuluva Lundquist Shipping Company Limited on myynyt konsernin vanhimman aluksen, vuonna 2001 valmistuneen Thornburyn. Alus on saanut uudeksi nimekseen Yoseline ja Panaman lipun. Kaupan jälkeen Konsernilla on liikenteessä kymmenen aframax-tankkeria. OT 23.7.

Meyer Turku aloitti Costa Toscanan rakennustyöt. Costa Cruisesin toisen uudisrakennuksen Costa Toscanan tuotanto alkoi 30.7. ensimmäisen teräslevyn leikkuulla, joka tehtiin nyt ensimmäistä kertaa uudella plasmaleikkurilla. Aluksen on tarkoitus valmistua lokakuussa 2021, ja sen 2 661 hytissä tulee olemaan 5 322 alavuodepaikkaa. Meyer Turku on myös aloittanut telakka-altaan laajentamisen, mutta telakan pituus ei louhintatöissä kasva. Samalla telakkayhtiö pyrkii jatkuvasti rekrytoimaan lisää työvoimaa sekä suunnittelu- että tuotantopuolelle. OT & JL 30.7.

VIP Cruises havittelee Saimaalle luksusristeilijää. Savonlinnalainen VIP Cruises havittelee 80-metrisen luksusristeilijän rakentamista Saimaalle yhdessä sijoittaja- ja asiantuntijaryhmän kanssa. Alus on tarkoitus räätälöidä Saimaan olosuhteisiin ja sille tulisi 30-40 sviittiä ja sen kohderyhmänä olisivat erityisesti kansainväliset asiakkaat Pohjois-Amerikasta ja Aasiasta. OT 31.7.

Muokattu 5.9. Nesteen tilaamien tankkereiden pääkoneet voidaan konveroidan LNG-käyttöisiksi. Alukset eivät siis ole valmistuessaan LNG-käyttöisiä, kuten alun perin kirjoitimme.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *